Voor iemand die erg gevoelig is voor winterdipjes was dit voorjaar een periode van aftellen tot de eerste zonnestralen weer voorzichtig doorbraken. En nu de zon er is, merk ik gelijk verschil in mijn gemoedstoestand.

Alles is leuk, zelfs de gewoonste dingen als naar de supermarkt lopen om boodschappen te doen, de geur van barbecue die door de straten hangt aan het einde van een lome zomermiddag, een kat die languit in het gras van iemands voortuin ligt te slapen. Uit de kleinste dingen kan ik dan een geluksmomentje putten. En ik merk dat ik niet de enige ben, de stad vult zich langzamerhand weer met leven. Zo veel gezelligheid dat het eigenlijk net te druk is. Mensen rijden elkaar van de sokken, staan in lange rijen maar iedereen zegt dan schouder ophalend: ‘Ach ja, gelukkig schijnt het zonnetje.’ Alsof de zonnestralen een laagje compassie over de wereld heen strijkt.

Voor mij werkt de zon echt als een natuurlijk medicijn, mijn zorgen verdampen tegelijk met al het vocht op een hete zomerdag. Ik leef minder naar de leuke momenten toe, ben veel minder bezig met de dingen die ik eigenlijk nog moet doen of zou moeten doen en ben veel meer in het moment. De vervelende dingen worden niet minder erg, maar op een of andere manier wel beter te verdragen. Ook besef me hoe goed ik het eigenlijk al heb, zo nu en dan komt er een opwelling van dankbaarheid naar boven.

Ik vraag mij af: waarom is dit eigenlijk? Waarom vind ik boodschappen doen alleen leuk wanneer de zon schijnt? Is dat gewoon een natuurlijke reactie van mijn lichaam op de natuur, iets ingewikkeld wetenschappelijks met mijn cellen, zoals meer vitamine D. Of zit het gewoon tussen mijn oren? Is het misschien een onbewuste reactie doordat mijn meest gelukkige herinneringen in de zon afspelen? Ligt het aan mijn omgeving? De zon heeft veel vrienden van mij, pik ik dit gewoon blind op?

Is het eigenlijk wel iets waar ik veel vragen bij wil stellen en niet gewoon van wil genieten wanneer het er is? Ik wil gewoon blij zijn dat ik van zo iets simpels gelukkig kan worden en er vooral van genieten zolang dat mogelijk is.