Wanneer hebben we het over Wu Wei?

door | aug 4, 2021 | Bewustzijn, Geest, Verbondenheid

In een vorige blog heb ik uitgelegd wat Wu Wei betekent en waar de idee vandaan komt. Kort gezegd is Wu Wei het handelen in overeenstemming met de natuurlijke stroom van het universum. Hierdoor ben je effectief zonder gefrustreerd te raken. Ook heb ik duidelijk gemaakt dat het uitdagend is om toe te passen in […]
Inhoud Wanneer hebben we het over Wu Wei?

In een vorige blog heb ik uitgelegd wat Wu Wei betekent en waar de idee vandaan komt. Kort gezegd is Wu Wei het handelen in overeenstemming met de natuurlijke stroom van het universum. Hierdoor ben je effectief zonder gefrustreerd te raken. Ook heb ik duidelijk gemaakt dat het uitdagend is om toe te passen in je leven. Hoe weet je immers of een actie of handeling de natuurlijke gang verstoort en wanneer het iets toevoegt? Als onderdeel van mijn eigen zoektocht, neem ik je graag mee in een aantal voorbeelden uit mijn eigen leven.

Mijn eigen stroom

Ik heb een poos in een restaurant gewerkt waar mijn baas mij heel erg op de vingers keek. Van hem mocht ik heel lang alleen maar drankjes lopen. Wanneer er een fout werd gemaakt, ging dat van mijn salaris af. Voortdurend werd alles wat ik deed gecheckt en dubbel nagelopen. Desondanks maakt ik veel fouten en zag regelmatig dingen over het hoofd . Uiteindelijk heb ik besloten dat werken als serveerster niks voor mij is.

Nu werk ik toch weer in een nieuw restaurant. Vanwege personeelstekort ben ik gelijk in het diepe gegooid. De tafelnummers werden snel aan mij uitgelegd en ik kon gelijk aan de slag. Omdat er niemand constant over mijn schouder mee kijkt, volg ik nu mijn eigen stroom. Dit gaat ontzettend goed! Het is veel drukker bij dit restaurant, maar ik maak zelden fouten. Zo maak ik me veel minder druk over de dingen die eventueel fout kunnen gaan en ik gewoon doe wat de situatie van mij vraagt.

Wat kan er wél?

Toen ik voor het eerst over Wu Wei las moest ik denken aan de coronapandemie die roet in het eten van mijn reisplannen heeft gegooid. Maar als ik nu een jaar later terugkijk denk ik dat dit jaar persoonlijk heel goed voor mij is geweest. Het is ontzettend goed voor mij geweest om even niks te doen voor een langere periode.

In het begin zeurde ik heel erg veel over de dingen die niet mogelijk waren vanwege de lockdown. Dat ik net twintig was en tijdens de leukste jaren van mijn leven en alleen maar thuis zat. Ik ben erg levenslustig en actief, maar vaak als ik ergens mee bezig ben, ben ik ook al bezig met het volgende. Ik ben constant opzoek naar nieuwe prikkelingen en ervaringen. Ergens is het een goed eigenschap, maar ik heb altijd een beetje het gevoel gehad hoe leuk ik het ook heb, alles toch een beetje langs mij heen gaat. Alsof ik wel de touwtjes in handen heb maar het maar niet lukt om ze strak te trekken.

Toen ik door corona het op een gegeven moment allemaal niet meer zo zag zitten nam ik mezelf voor het anders aan te pakken. Eerst ben ik gaan kijken naar wat wél mogelijk was. Zo ben ik stap voor stap het beste uit elke dag proberen te halen, ondanks de situatie waar ik en de rest van de wereld in zat. En als ik nu terugkijk ben ik deze periode nog nooit zo oprecht gelukkig geweest. Ik deed veel minder gave dingen, reisde niet de wereld over, ging ik niet uit in clubs en leerde ik weinig nieuwe mensen kennen. Door corona kon ik niet meer van het ene ding naar het het volgende ding rennen en had ik veel meer de tijd om in mezelf te keren.

Deze rem bleek achteraf eigenlijk heel hard nodig. Anders was ik alleen maar door blijven rennen zonder zo nu en dan stil te staan bij hoe goed ik het eigenlijk heb. Door los te laten over wat niet kan en mee te gaan met de situatie zoals die is, ben ik gelukkiger geworden. Het heeft me ook tot realisatie gebracht dat je niet bijzondere dingen in leven hoeft te doen om gelukkig te kunnen zijn. Leven in het hier in het nu is genoeg.

De ommekeer

Zo zie je maar, door sommige dingen los te laten en de dingen meer te laten, kunnen andere perspectieven de kop op steken. Voor mij kwam die realisatie over deze twee momenten pas wanneer ik over het concept Wu Wei las en mij er in ging verdiepen. Misschien geldt dat ook voor jou? Eén manier om je het ‘niet-handelen’ meer eigen te maken is om inzicht te krijgen waar de dingen stromen, waar dit eerder niet het geval was. Ik wil je uitnodigen om eens na te denken over momenten in je leven waar dit ook van toepassing is. Wanneer laat jij je meestromen met de rivier? En wanneer klamp jij je vast aan iets dat je niet dient?

<a href="https://erna-one.dev.serv10.wpbouwlocatie.nl/author/br-ernafotofantasia/" target="_self">Erna Braat</a>

Erna Braat

Position

Sinds 2002 maak ik websites voor mijn boeiende klantenkring. Ik leef me graag in in de wereld van mijn opdrachtgevers, ik ga met hen een onvoorwaardelijk commitment aan. Met plezier volbreng ik de opgedragen missies door deze te vertalen in de technische mogelijkheden van het WordPress Content Management Systeem. Ben vanaf het begin enthousiast mede-ontwikkelaar van deze website Keepondreaming! Ons team verwelkomt jou ook van harte om samen interessante, gezonde, duurzame, smaakvolle en energieke plannen te maken.

Alles over Geest

Niet-weten is weten

Niet-weten is weten

Ik heb de plank in vele vormen en maten talloze malen misgeslagen. Zodoende weet ik een hoop over een hoop, maar bovenal dat ik nagenoeg niets met zekerheid kan zeggen. En sinds ik dat weet, dat ik niet weet, heb ik het vrijwel altijd bij het juiste...

Dromen delen

Dromen delen

Dromen delen Aangezien er afgelopen maand nog geen dromen zijn ingestuurd, maak ik van de gelegenheid gebruik om juist dit, het delen van dromen, te bespreken.  Om een droom te delen moeten we allereerst een droom hebben. En hoewel iedereen elke nacht meerdere...

Bewust ademhalen

Bewust ademhalen

Ademhalen is volgens de yogi één van de belangrijkste manieren om energie uit te wisselen met je omgeving. De beheersing van de ademhaling noemen zij pranayama. Via de inademing neem je energie op uit de omgeving en via de uitademing laat je de energie los die je niet...

Muziektherapie:

De radio staat aan en plots komt er een bekend nummer op, eentje waarbij je gedachtes direct naar een actieve herinnering springen. Die ene vakantie in de Italiaanse zomerzon, dat bijzondere barretje van de eerste date of het afscheid van een dierbare vriendin. Je...

Wandelen is behandelen

Wandelen is behandelen

Wandelen doe je in de buitenlucht, of beter gezegd, buitenshuis. Een rondje wandelen doen we allemaal wel eens, helemaal in deze pandemie waarin we veel van onze tijd spenderen in of rond het huis. Dat je er dan af en toe even uit wil, is dan ook geen verrassing. Een...

De Dromenvanger

De Dromenvanger

De rubriek De Dromenvanger behandelt de theoretische kant van de droominterpretatie vanuit de praktijk. Aan de hand van ingestuurde dromen belicht droomduider Timo Waagmeester iedere maand het proces, de wetenschap en het mysterie van droominterpretatie. Als je een...

100% Zelfvoorzienend

100% Zelfvoorzienend

Ik woon met mijn vrouw en kind off the grid in een pittoresk boerderijtje op een berg in Catalonië. Onze homestead ligt aan een beek in een sprookjesachtig food forest midden in de natuur. We hebben een uitgestrekte Permcultuur tuin met vele soorten...

Mijmeringen over de lockdown

Mijmeringen over de lockdown

Een nieuw jaar, dezelfde lockdown. Elke ochtend opstaan om een dag te beginnen die je gister al hebt beleefd, en de dag ervoor en ook de dag dáárvoor en eigenlijk de afgelopen twee maanden. De dagen gaan langzaam en de weken trekken voorbij in een grote sleur. Ik ben...

Wat houdt mediteren nou precies in?

Wat houdt mediteren nou precies in?

Sommige mensen denken dat mediteren betekent dat je elke gedachte en emotie moet blokkeren en in uiterste stilte moet zitten. Anderen denken weer dat het de bedoeling is om in een hogere staat van bewustzijn te raken. Maar wanneer jij gespannen ‘ik moet mediteren, ik...

De tuinman en de Dood

De tuinman en de Dood

We kunnen zelf beslissen, of we ons denken laten beheersen door angst, of niet. Oefening in loslaten is een manier om geestelijke rust te bewaren in turbulente tijden.