Mijmeringen over de lockdown

door | mrt 14, 2021 | Columns, Geest, Geluk

Een nieuw jaar, dezelfde lockdown. Elke ochtend opstaan om een dag te beginnen die je gister al hebt beleefd, en de dag ervoor en ook de dag dáárvoor en eigenlijk de afgelopen twee maanden. De dagen gaan langzaam en de weken trekken voorbij in een grote sleur. Ik ben net twintig, maar de toekomst lijkt […]
bos weiland FotoRieth
Inhoud Mijmeringen over de lockdown

Een nieuw jaar, dezelfde lockdown. Elke ochtend opstaan om een dag te beginnen die je gister al hebt beleefd, en de dag ervoor en ook de dag dáárvoor en eigenlijk de afgelopen twee maanden. De dagen gaan langzaam en de weken trekken voorbij in een grote sleur. Ik ben net twintig, maar de toekomst lijkt saai en uitzichtloos. Grijze wolken vullen langzamerhand mijn hoofd die zich voeden met al mijn gedachtes en emoties waar ik door de lockdown alle tijd heb om over te malen en te piekeren. Ik denk heel veel, over de kleinste dingen kan ik uren tobben. Ik maak me niet persé druk, het blijft gewoon hangen in de donkere mist die zich in mijn hoofd opstapelt en de gedachtes gulzig opslokt en daarvan weer groeit.

Ik heb mij ooit laten vertellen dat geluk een geestgesteldheid is, en dat geloof ik eigenlijk wel. Ik ben ervan overtuigd dat je zelf kunt kiezen hoe je je dagen ervaart. Misschien wat simpel gezegd zo, maar het heeft naar mijn idee wel een kern van waarheid. Toen iemand mij dit uitlegde, maakte dat indruk op me. Hoe vervelend of pijnlijk dingen ook kunnen zijn, uiteindelijk ben jij zelf verantwoordelijk hoe je reageert op een situatie. Wat zit ik dan zo te mokken op mijn zolderkamertje?  Na de eerste maand van het nieuwe jaar aan mij voorbij te laten gaan, heb ik besloten de lockdown anders aan te pakken. Het leek het mij een goed idee om naar binnen te keren. Maar dat valt tegen, onder mijn goede voornemens vallen ook dagelijkse yogaoefeningen, wat uiteindelijk resulteerde tot meer frustratie. Want ondanks dat in de beschrijving van mijn youtube lesje ‘beginners’ stond, ging het me nog allemaal te snel en kon ik geen enkele houding aanhouden. Snoepen kan ik ook niet laten, elke weg naar de koelkast loop ik met mezelf te discussiëren, heb ik nou echt honger of verveel ik me gewoon? Nog treuriger ging ik de tweede maand van het jaar in omdat ik mezelf telkens zat te berispen dat ik niet alles uit de mezelf en de lockdown haalde en maar bleef hangen in die grijze wolk van negativiteit.

Ik wandel regelmatig om even uit het drukke huis van thuiswerkers te komen. Meestal met muziek op, maar nu even niet. Ik nam voor het eerst echt de stilte van het bos in me op, wat me buitengewoon goed beviel. Ik passeerde een bankje waar ik normaal verdiept in mijn muzieklijst straal voorbijloop. Het bankje zit net verstopt achter een kleine heg waardoor je geen last van wind of passerende voetgangers hebt en oneindig ver uitkijkt over weilanden. Ook is het bankje precies zo gedraaid dat het zonnetje heerlijk op je schijnt als je er zit. En daar zat ik dan een poos, gewoon te zitten en te genieten van de zon op mijn gezicht die langzamerhand de grijze wolken in mijn hoofd deed opklaren. Waarna een golf van kalmte over me heen viel. Die ingeving streek over alle piekerpuntjes die door mijn hoofd heen zigzagde en deed ze doen stilvallen. Voor een lang moment was alles volkomen volmaakt. Dit bleef hangen tot ik het koud kreeg van het stil zitten en mijn weg naar huis vervolgde. Met nieuwe energie en zin had ik een nieuwe kijk op hoe ik alles wilde aanpakken want alles is zoals het is en laat ik me vooral focussen op wat wél goed gaat. Voor het laatste stukje wandelen had ik even een podcast opgezet waar een leuke quote voorbijkwam:

“Iedereen is steeds maar bezig om zich goed te voelen, dat is een bezigheid waar je je doorgaans vrij slecht van gaat voelen.”

Ontspannen en gelukkig wandelde ik terug naar huis. Tevreden over hoe alles is en met de zeeën van tijd die ik door de lockdown heb om hiervan te genieten.

Rosa Holdinga

<a href="https://erna-one.dev.serv10.wpbouwlocatie.nl/author/ro-holdinga/" target="_self">Rosa Holdinga</a>

Rosa Holdinga

Position

Ik ben Rosa en ben redacteur voor Keepondreaming. Ik schrijf over verschillende onderwerpen onder het brede begrip spiritualiteit. Ook schrijf ik wat persoonlijke stukken en columns die te vinden zijn onder het kopje ‘Rosa’s blogs’.

Alles over Geest

100% Zelfvoorzienend

100% Zelfvoorzienend

Ik woon met mijn vrouw en kind off the grid in een pittoresk boerderijtje op een berg in Catalonië. Onze homestead ligt aan een beek in een sprookjesachtig food forest midden in de natuur. We hebben een uitgestrekte Permcultuur tuin met vele soorten...

Wat houdt mediteren nou precies in?

Wat houdt mediteren nou precies in?

Sommige mensen denken dat mediteren betekent dat je elke gedachte en emotie moet blokkeren en in uiterste stilte moet zitten. Anderen denken weer dat het de bedoeling is om in een hogere staat van bewustzijn te raken. Maar wanneer jij gespannen ‘ik moet mediteren, ik...

De tuinman en de Dood

De tuinman en de Dood

We kunnen zelf beslissen, of we ons denken laten beheersen door angst, of niet. Oefening in loslaten is een manier om geestelijke rust te bewaren in turbulente tijden.

Een kruistocht naar nieuwe zingeving

Een kruistocht naar nieuwe zingeving

Het afgelopen jaar was een bewogen jaar. In het nieuws zien we een draaikolk van strijd en verandering. Spanningen die oud - haast vergeten - leken, komen ineens weer naar boven en brengen oorlog en ellende. Miljoenen mensen vluchten op zoek naar een goed heenkomen....

Boeddhisme

Boeddhisme

De laatste maanden heb ik me (weer) gestort op het boeddhisme. Ik lees Boeddhisme4Dummies en tweet elke dag wat over hetgeen ik lees. Zie @KeepondreamingU op Twitter. Zo ontstaat  via #Boeddhisme4Dummies een soort uittreksel van het boek. Ik vind het erg leerzaam, het...

Zelfbewust werken aan zelfregulering

Zelfbewust werken aan zelfregulering

Eenmaal zelfbewust kun je gaan werken aan zelfregulering. Je herkent emotionele 'triggers' en ontwikkelt de kracht om soepel veranderingen te verwerken en hoe je kunt handelen in emotioneel moeilijke situaties. Dit gaat niet alleen over zelfbeheersing! In deze sessie...

Meditatie om zelfbewust je emoties te beheersen

Meditatie om zelfbewust je emoties te beheersen

Leer door middel van meditatie te luisteren naar je lichaam om je emoties waar te nemen en er toegang toe te krijgen, te ordenen. Leer zelfbewust te zijn en jouw emoties te beheersen. Ontdek ook het nut van onplezierige emoties... Dit wordt emotionele intelligentie...

Naar de bron van de filosofie

Naar de bron van de filosofie

Een mens heeft zo zijn gewoonten. Elk jaar als ik mijn dochters op zondag naar zeilkamp breng, dan blijven we nog wat hangen in Friesland. Van de sfeer in Friesland word ik blij, het gevoel van vakantie, van vrijheid, met al die zeilboten. Zeilen, zo bedacht ik me...

De essentie van bewustzijn

De essentie van bewustzijn

Het (zelf) bewustzijn is volgens Dick Swaab in zijn boek "Wij zijn ons brein" wat hij noemt "een emergente eigenschap" van het brein. Ik was daar tot voor kort niet van overtuigd, en meende in mijn zoektocht naar de essentie van bewustzijn dat ons (zelf)bewustzijn, de...

Bewustzijn, wat is dat dan? Is een dier bewust?

Bewustzijn, wat is dat dan? Is een dier bewust?

De fundamentele discussie, of een mens uniek is en zich onderscheidt van de dieren, omdat de mens analytisch kan denken en zich kan uitdrukken in taal, is door de eeuwen heen vaak gevoerd. Sommige religies gaan hier inderdaad van uit, en leren dat de mens naar het...

Keep on Dreaming Inspiratie Persoonlijke groei en Geluk

Keepondreaming zoekt vrijmoedig naar de essentie van het leven.
Zonder dromen is er niets!

Samen op zoek naar onze diepere beweegredenen en naar wat ons in het leven drijft.

Partner van Keepondreaming

Keepondreaming Redacteuren

Keepondreaming Coördinatie

Geen Resultaten Gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.