Een tijdje terug kwam ik bij toeval op het project “Search Inside Yourself” van Chade-Meng Tang, de “jolly good fellow” van Google. Meng is van huis uit een begiftigd programmeur, die dankzij zijn vaardigheden op dat vlak werd aangenomen bij Google. Maar Meng is ook boeddhist. En hij wilde wat met de opdracht, die zijn overtuiging hem meegaf: het bevorderen van vrede onder alle mensen.

Hij vroeg zich af, hoe hij de wereldvrede kon bevorderen. Hij bedacht zich, dat als iedereen net als hij zou leven met compassie voor de medemens, dat de wereldvrede vanzelf daaruit volgt. En de manier om dit het meest effectief over de wereld uit te rollen is door met name de leidinggevenden in bedrijven en organisaties in de hele wereld kennis te laten maken met deze methode.

Hij noemde dit het “Search inside yourself” project. Meng heeft een gezonde zelfspot en humor. Toen hij bij Google kwam werken, zag hij dat medewerkers van Google de titel “fellow” op hun visitekaartjes hadden staan. En op verjaardagen hoorde hij het lied: “For he’s a jolly good fellow”. Dat bracht hem ertoe om voor zichzelf de titel “Jolly Good fellow” op te eisen, en die functie heeft hij nu bij Google.

Op de website van het SIY project staan een aantal video’s, waarin een inleiding wordt gegeven in de methode waarmee je jezelf kunt leren compassievol te leven. Het aardige is, dat Meng vanuit de boeddhistische traditie uitlegt, hoe het werkt. Op een heel praktische manier, zonder nu heel veel aandacht te schenken aan het boeddhisme. Want het doet er eigenlijk niet toe, of het nu boeddhistisch is of wat anders, het gaat er om dat het werkt en dat je het doel van compassievol leven bereikt.

Naast Meng worden er ook presentaties gegeven door anderen, die vanuit de neuropsychologie – dus op wetenschappelijke basis – uitleggen dat en waarom de methode werkt en leidt tot meer compassie. En zodoende dus leidt tot meer innerlijke vrede, en meer vrede in je relaties met anderen. En – zo is het uiteindelijke streven – wereldvrede.

Keepondreaming heeft toestemming gevraagd de video’s van Search Inside Yourself op de website te zetten. Ik beveel ze je van harte aan. Trek per video drie kwartier of zo uit op een rustig moment. Als het je aanspreekt, is het een mooie aanzet om er ook in je eigen leven wat mee te doen. Het lijkt ons van Keepondreaming ook leuk om hier zelf een reeks cursussen of workshops aan te wijden. Dus wie hier iets in ziet is van harte uitgenodigd zich bij ons te melden. [MdV 7-12-2013]