Vasily Tryndyk (1954), telg uit een bekende Russische kunstenaarsfamilie, begon al jong met schilderen in het atelier van zijn vader Nikolay Tryndyk. En later volgde Vasily Tryndyk in Leningrad (St. Petersburg) zijn opleiding tot beeldend kunstenaar aan de Hoge School der Kunsten Demisdovkaya.

In de Russische leerschool is de Nederlandse traditie uit de 17de eeuw van olie op linnen techniek zeer goed bewaard gebleven. In tegenstelling tot Nederlandse kunstenaars in de zgn. Contemporary Art, die werken met snel drogende acryl en tempera techniek, werkt Vasily volgens de oude ambachtelijke olieverftechniek, waarbij de kleuren zelf gemengd worden.

Het werk van Vasily Tryndyk kent karakteristieken uit verschillende perioden in zijn leven. Zo schildert hij met een doel, niet om te shockeren wat je tegenwoordig wel ziet maar juist om je dieper in je ziel wakker te laten worden. Een goede kunstenaar bewerkstelligt dat het schilderij met je spreekt als je ernaar kijkt waardoor jouw ‘binnenveld’ verandert.

Irina, zijn vrouw maakt een vergelijking met de waarschuwing op een pakje sigaretten of sigarendoos: ‘Het roken van deze sigaret kan … veroorzaken’. Zij heeft een mooie slogan: ‘Het kijken naar dit schilderij maakt de filosoof in je wakker’.

Veel informatie vanuit de filosofie komt samen wanneer Vasily zich oriënteert voor een nieuw schilderij. Emotie en poëzie ondersteunen elkaar. (Ik kijk naar het schilderij The Lake Secret en lees Edgar Allen Poe).

Vasily zijn emoties uiten zich in subtiele grijs-bruine tinten en moderne kubistische vormen in rijke kleurcombinaties (hoe rijk kan het leven zijn!) waarbij hij zijn academische technieken gebruikt.

Tijdens de Open Atelier dagen in Nijmegen vroeg een vijfjarig meisje aan Vasily of zij een schilderij mocht naschilderen. Haar kopie ‘Oma met hondje’ is puur en eerlijke liefde!