Na zijn studie tot leraar Engels (2006) koos Timo Waagmeester ervoor om de geijkte paden te verlaten. Hij vertrok zuidwaarts om de vrijheid te proeven, dicht bij de natuur te staan en levenservaring op te doen. Jaren van omzwervingen en actieve individualisatie verschaften hem gevoelsmatig genoeg bagage om eind 2010 aan de oever van een uitgestrekt meer een langverwacht avontuur aan te gaan. Samen met zijn hond Snoek maakte hij de oversteek en trok zich terug in een afgelegen ruïne in de uitgestrekte ongereptheid van de Spaanse Pyreneeën. Daar experimenteerde hij gedurende twee jaar met thema’s als zelfvoorzienend leven en de menselijke natuur.

In 2013 verliet hij ‘de berg’ en trok in bij zijn muze, de Catalaanse kunstenaar Esther Pi, in een nabijgelegen dorpje. Hierbij ontstond het artistiek collectief Esther Pi & Timo Waag, dat zich richt op een fusie van kunst en leven; kunst als weg van persoonlijke groei, gekenmerkt door thema’s die samenhangen met bewustzijn en spiritualiteit.

Hoewel het duo stand houdt verruilde Timo het dorp voor een pittoresk boerderijtje in een sprookjesachtig bos in diezelfde contreien. Daar vond hij een droomplek om zijn over de jaren heen verzamelde boeken uit te stallen, te studeren en een eenvoudig leven te leiden, op en van het land. Deze verandering schept ook de mogelijkheid om verslag te doen van opmerkelijke belevingen en inzichten. In het bijzonder toegespitst op dromen, psychologie, voeding en gezondheid.

Timo is in het bijzonder geïnspireerd door het werk van Joseph Campbell en Carl Jung.
In het studiejaar 2015 – 2016 vond hij in Jungiaans analytisch therapeut Cornelia Reimerink een tutor die hem bijstond bij verdere verdieping in de wereld van archetypen, sprookjes en dromen. En behaalde hij in 2016 de titel Master of Symbology (Universiteit van Barcelona).

“Het meeste vertrouwen, dat ik op een goede weg was, heb ik geput uit de ervaring dat wanneer ik met vastberadenheid mijn gelukzaligheid volgde, het werkelijk leek alsof de situaties en veranderingen zich ten gunste van mij voordeden. Zo werd ik de hoofdpersoon van het jongensboek waarvan ikzelf slechts co-auteur was. Overtuigd dat het avontuur op zich zijn eigen beloning vormt, leef ik onbevangen en vrij.”

– Timo Waagmeester, 2015

Volg Timo Waagmeester in zijn column op Keepondreaming